El Hacho

Hoe kan je toch Luis aanzien voor Jesús? Ik denk dat het komt omdat beiden een boek hebben geschreven dat speelt in de hitte van de Andalusische hoogvlakte en door de gemeenschappelijke achternaam van de auteurs. Het onvergetelijke boek De vlucht van Jesús leidde me wellicht af. Toch beter opletten Denis!

El Hacho, vertaald als Het hellen van een leven, is een novelle die speelt op de berg El Hacho, in het diepe zuiden van Andalusië. Curro heeft de olijfboomgaard van zijn vader geërfd. Hij voelt hoe hij in een lange traditie staat, hoe hij zorg moet dragen voor zijn erfenis. Zijn broer denkt daar anders over en onttrekt zich aan de verplichting het land te bewerken. Dat zorgt voor spanningen. Curro’s vrouw zorgt voor hem, corrigeert hem, ze hebben een heel liefdevolle primitieve relatie. Zij bestiert de keuken, alleen als er amandelen geroosterd moeten worden raakt Curro het fornuis aan. Dat deden zijn vader en grootvader voor hem ook zo.
De droogte is de grote zorg van Curro, zijn bomen vallen bijna om in de totaal uitgedroogde grond. Uiteindelijk moet Curro de oogst alleen binnenhalen, niet zoals andere jaren samen met zijn broer, in een storm die al weken aanhoudt. De strijd van de man tegen de natuur.
Mooi geschreven verhaal over tradities, relaties en de plicht ten opzichte van het land. Geschreven in het Engels door een in Gloucestershire wonende Carrasco.
Bestel hier Het hellen van een leven door Luis Carrasco, oorspronkelijke titel El Hacho, vertaald uit het Engels door Jona Hoek, uitgegeven door Kopernik, Amsterdam, juni 2020
Bestel hier De vlucht door Jesús Carrasco, oorspronkelijke titel Intemperie, vertaald uit het Spaans door Arne van der Wal, uitgegeven door Meulenhoff, Amsterdam, oktober 2013

NB
Waarom die echt bestaande berg in de Sierra de Grazalema El Hacho heet terwijl je er de zee niet kan zien? Waarom de titel vertalen? De berg El Hacho is de eigenlijke hoofdrolspeler en de strijd van Curro is een strijd met El Hacho.

van internet:
hacho
(Derivado de hacha < lat. facula.)
1s. m. Manojo de paja o esparto que encendido sirve para alumbrar.
2. Leño resinoso o bañado en resina que se usaba para alumbrar.
3GEOGRAFÍA Lugar alto en la costa desde donde se observa el mar y donde solían hacerse señales de fuego.

El Hacho in de Sierra de Grazalema. Tussen het witte dorp, Montejaque, en de berg ligt de cortijo van Curro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s