São João

Vandaag is de laatste dag dat er asperges gestoken worden. De planten mogen nu doorgroeien en zo krachten verzamelen voor het volgende seizoen. De zomerknoflook staat ook in bloei, met die lange stengels sloeg je liefdevol op het hoofd van leuke meisjes op de avond voorafgaand aan Sint Jan (zie ook, van zeven jaar geleden ) Verder lees ik dat je na vandaag geen rabarber meer oogst, het gif van de bladeren gaat nu ook in de stengels zitten.

Een belangrijke dag, 24 juni.

43 jaar geleden trouwde ik voor het eerst, op Sint Jan, in het mooie voormalige gemeentehuis van ’s Graveland, met een feest op de deel in Kortenhoef, waar mijn schoonzus destijds woonde. We moesten trouwen, een moetje. Niet omdat er een kind op komst was, maar omdat HCI, het bedrijf waar ik een baan had gevonden na mijn studie, niet wilde betalen voor verhuizing, vliegkosten enzo van een vriendin. Trouwen dus en een maand later op weg naar Valencia, Venezuela. Twee dagen eerder, op 22 juni, was ik afgestudeerd op mijn 24ste verjaardag. Alles net na de zonnewende, wat ook de heidense oorsprong is van Sint Jan.

Op die andere zonnewende, 21 december, trouwde ik nog een keer, in het gemeentehuis aan de poel van Amstelveen met een diner in het voormalig gemeentehuis van Amsterdam aan de Oudezijds Voorburgwal, tegen het einde van de vorige eeuw.
Op de zomerzonnewende van dit jaar heb ik mijn 67ste verjaardag gevierd met drie van mijn kinderen.

Kortom, São João en zonnewendes spelen een belangrijke, totaal toevallige, rol in mijn leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s