Uit het leven van een hond

Toen ik het gister met mijn zaterdag collega, jongste en collega sinds het begin van de boekhandel dus oudste ook, had over relaties en oude mannen die ook wel een schouder zouden willen om op uit te huilen raadde de jeugd mij aan om de winnaar van onze Libris literatuurprijs te lezen. Van de shortlist had ik Oek de Jong, Manon Uphoff en Wessel te Gussinklo gelezen. Ik zou Uphoff (aflevering 62) hebben gekozen, ook na lezing van het wonderschone Uit het leven van een hond van Sander Kollaard (aflevering 65).

De 57 jarige Henk, IC verpleegkundige, lezer, muziekliefhebber, sinds drie jaar gescheiden, zien we in een etmaal vier keer wakker worden. Hij hoort van de dierenarts dat zijn kooikerhondje hartfalen heeft, gaat naar de verjaardag van zijn geliefde nichtje dat zeventien is geworden, ontmoet Mia, een vrouw van zijn leeftijd en wordt verliefd. Henk kijkt terug, heeft flashbacks en beetje bij beetje kan je zijn leven inkleuren, liefdevol beschreven. Zijn sociale onhandigheid, zijn blij alleen-zijn maar toch niet, zijn herkenbaar. De vriend die zijn nichtje aan het worden is is mooi beschreven. Hij eindigt op de bank met zijn hond Schurk in zijn armen en Mia die boven in zijn bed ligt, op haar schouder kan hij denk ik wel uithuilen.

Lezen!

Bestel hier Uit het leven van een hond door Sander Kollaard, uitgegeven door Van Oorschot, Amsterdam, februari 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s