De onbevlekte

Het nieuwe boek van Erwin Mortier speelt zoals vaker in het Vlaamse, op het platteland van zijn familie. Hoofdrolspeler is Andrea, de grootmoeder van Marcel, haar kleinzoon, die haar voor een laatste keer komt bezoeken op de boerderij waar zowel hij als zij zijn opgegroeid. Andrea’s leven is vervuld van het leven van haar paar jaar jongere broer, de langverwachte zoon, ook, Marcel. Na eerdere doodgeboren broertjes was Marcel de uitverkorene die het boerenbedrijf zou gaan voortzetten. Een sprankelende, onafhankelijke, vrolijke en aanwezige jongen, terwijl Andrea dienstbaar moet zijn aan de familie.

Nationalisten zijn het ook, conservatief katholiek en Marcel wordt lid van de nationaalsocialistische Vlaamse beweging, draagt een zwart uniform en neemt uiteindelijk dienst bij de SS en gaat naar het Oostfront. Daar komt hij om.

Andrea blijft alleen achter op de boerderij, haar vader, gemeenteraadslid, en moeder waren eerder overleden. Het land van de boerderij is verkocht door de grootgrondbezitter. Een van haar dochters, de moeder van Marcel, blijft ook op de boerderij wonen. Kleinzoon Marcel wil altijd meer weten en nu ook weer. Viel oudoom Marcel ook op jongens net als hij, bijvoorbeeld? Het antwoord blijft uit, de suggestie is er wel. Andrea geeft haar kleinzoon een doos met brieven van zijn oudoom. Een aantal van die brieven worden aan het slot van het verhaal gebruikt.

Indringende korte roman over omgaan met een fout verleden. Mortier laat de vertelinstantie vanuit verschillende perspectieven het verleden en de relaties binnen de familie onderzoeken en doet dat nietsontziend zonder met de vinger te wijzen.

Aanrader

De Onbevlekte, door Erwin Mortier, uitgegeven door De Bezige Bij, Amsterdam, juli 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s