Migranten

Whow, wát een boek is Migranten van de Peruaanse Issa Watanabe. Een prentenboek zonder woorden voor de jongsten dat in veelzeggende beelden laat zien hoe het is als je je land moet verlaten om elders je heil te zoeken.
In dit geval een groep dieren die hun bladerloze bomenbos moet verlaten, zich inscheept en aan de andere kant van het water een nieuw bloeiend bos vindt. Dat gaat niet vanzelf, de dood is niet ver weg. Als er bij de oversteek een van hen het niet haalt ontfermt de dood zich liefhebbend over haar.
Met name de emoties die de gezichten van de dieren weerspiegelen zijn fenomenaal subtiel weergegeven.

De dood wordt vergezeld door een blauwe vogel. Zou het die vogel uit het gelijknamige verhaal over Mytyl en Tyltyl van Maurice Maeterlinck zijn? Of uit het toneelstuk La trágica agonía de un pajaro azul van Carla Zuñiga? Ik heb het Issa gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen.

Issa werkt intuïtief en maakt niet een storyboard bijvoorbeeld, in dit geval was de laatste tekening een van de eerste die ze maakte. De tekeningen zijn vooral ingekleurd met aquarel potlood, dat geeft een feeërieke sfeer aan het boek.  Voor dit boek werd ze geïnspireerd door een fotodocumentaire van de Zweed Magnus Wennman Where the children sleep.

Migranten door Issa Watanabe, oorspronkelijke titel Migrantes, uitgegeven door Querido, Amsterdam, april 2020

Interview met Issa in La Vanguardia (Spaans)

Als je het boek bekijkt en tot je door laat dringen, draai er dan El emigrante van Juanito Valderama bij, in de versie die is opgenomen ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag en uitgevoerd door zijn zoon Juanito Valderama, Joan Manuel Serrat, Rocío Marquez, Pasion Vega, Estrella Morente, Ana Belén, Victor Manuel, Diana Navarro, Miguel Poveda, Jose Merce, Arcángel, José Luis Perales, Antonio Carmono, Manolo Garcia, Silvia Perez en Martirio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s