Mercedes Barcha Pardo

Gisteren, zaterdag 15 augustus 2020, overleed op 87-jarige leeftijd de vrouw die model stond voor Úrsula Iguarán in Honderd jaar eenzaamheid en aan wie Liefde in tijden van cholera is opgedragen, de weduwe van Gabriel Garcia Márquez. Ze leerden elkaar kennen in Sucre in 1941, toen Mercedes 9 en Gabriel 13 was. In 1958 trouwden ze in Barranquilla en dat huwelijk hield 56 jaar stand tot Gabo’s dood in 2014, in Mexico-stad.

Mercedes was het belangrijkste wat Gabriel was overkomen, vond hij zelf. Mercedes beleende bijna alles in huis gedurende de achttien maanden die het duurde voor het schrijven van zijn eerste roman. Toen ze het manuscript wilden opsturen naar de uitgever in Buenos Aires hadden ze niet genoeg voor de verzendkosten. Het halve manuscript werd verstuurd. Daarna beleende ze wat er nog over was aan apparatuur, onder andere haar föhn, in huis en verzond de andere helft. Mercedes zei toen “Het enige wat er nog ontbreekt is dat het een slecht boek is” (vrij vertaald).

Het boek was een instant succes en een Nobelprijs was in de maak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s