Bergje

In de serie Terloops van uitgeverij Van Oorschot beschrijft Bregje Hofstede hoe ze als volwassene de berg uit haar jeugd, de Sass Songher, weer wil bewandelen. Eerst doet ze dat samen met haar partner, consequent aangeduid als de jongen. Maar het heeft onverwacht veel gesneeuwd en de top wordt niet gehaald. We wordt er veel gewandeld en stilgestaan bij haar relatie tot zichzelf en de met de jongen. Duidelijk is ook snel dat de omgeving in de Dolomieten waar ze zo vaak met het gezin van haar ouders is geweest niet meer is zoals het door de ogen van het kind was. Toen was alles betoverend, een avontuur, een ontdekkingsreis. Nu probeert ze die betovering, ook voor de jongen, terug te halen. Dat lukt maar een heel klein beetje.

Later doet ze nog een poging, alleen, de jongen is er niet meer bij. Aanvankelijk loopt ook deze poging door regen en onweer op niets uit, maar een van de laatste dagen van haar verblijf breekt de zon door en wandelt ze naar boven. Het eerste deel van de route wordt verstoord door de werkzaamheden aan de constructie van een grote nieuwe lift. Ze realiseert zich ook dat het genot van het kind onzichtbaar gefaciliteerd werd door de destructie van de natuur. Ze bereikt de top en is daar niet alleen, anderen zijn vroeger vertrokken. Op de weg naar beneden komt ze hele drommen mensen tegen. Ze beseft dat je de euforie niet kan terughalen, opnieuw beleven. Je moet steeds nieuwe paden bewandelen, steeds nieuwe lagen ontdekken.

In het colofon worden twee foto’s uit het boek toegeschreven aan Toine Donk, een van de oprichters van Das Mag. Je zou zomaar denken dat hij de jongen was en de Luc uit Bregjes derde roman Drift, maar ik zie daar verder geen enkel bewijs van.

Bergje door Bregje Hofstede, uitgegeven door uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam, april 2020

Ik hoorde verder Thomas Rosenboom op de radio vertellen over zijn wandeling, neergelegd in het boek De grote ronde waarin hij zijn dagelijkse wandeling in Amsterdam beschrijft. Zeer humoristisch.

Ook Marjoleine de Vos en Gerbrand Bakker schreven een deeltje is deze mooi serie!

Advertentie

One thought on “Bergje

  1. Pingback: De groef | Denis blogt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s