La aventurera

Dacht ik dat Mónica Giraldo een mooi liedje had gemaakt, La aventurera, blijkt het een lied te zijn van Pablo Flores dat hij eind 1962 begon te schrijven. En die aventurera bestond echt, het was Ninfa Isabel Corcho, een blijkbaar beeldschone prostitué die langs de bordelen trok van plaatsen waar jaarmarkten, heiligenfeesten en ander drukbezocht volksvermaak plaats vond. Pablito ontmoette haar in het in die tijd beroemde bordeel van Petrona Naranjo, in Ciénaga de Oro, de woonplaats van Pablo. Ze zagen er elkaar daarna met tussenpozen vele malen als Ninfa weer eens in Ciénaga de Oro was. Ze ontmoeten elkaar een laatste keer op de boot van Montería naar Tieralta en brengen twee weken met elkaar door. Berooid en mager komt Pablo weer thuis. Hij schrijft haar brieven maar ze antwoord nooit. Zo zie je maar, niet alles is wat het lijkt.

Het lied heeft Pablo Flores beroemd gemaakt en velen hebben het gecovered, niet alleen Mónica Giraldo dus, van wie ik het het eerst hoorde, velen gingen haar voor, zoals bijvoorbeeld Adriana Lucía , Lucy Gonzales of Los cumbieros

Meer tekst en uitleg in het artikel op El Pilón (Spaans)

Mónica Giraldo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s