Continent

Gek eigenlijk dat er één continent* is waar ik me in alle landen verstaanbaar kan maken en dat dat niet het continent is waar ik ben geboren. Ik spreek geen Fins, Baskisch, Hongaars of Tsjechisch, maar wel onder andere Spaans, Portugees, Nederlands, Engels en Frans. Daarmee kan je in heel Amerika, Noord, Midden en Zuid, terecht. Natuurlijk worden er vele andere talen op het continent gesproken en spreken niet alle inheemse volken een van mijn talen, maar toch. Ieder land heeft tenminste één voertaal die ik spreek.

Al die talen zijn wel Europees overigens en dat geeft maar weer eens aan hoe ingrijpend de kolonisatie door Europa van het Amerikaanse continent is geweest. Er zijn nog minderheden in een aantal landen die een deel van hun cultureel erfgoed min of meer bewaard hebben, maar wij zijn over het continent geraasd als het wasmiddel Witte Reus. Niet alleen hebben we de inheemse bevolkingen en beschavingen gedecimeerd, we hebben ook tot slaaf gemaakten naar het continent gebracht, van Zuid tot Noord.

Wees er maar trots op dus, dat je je daar in alle landen verstaanbaar kan maken.

*feitelijk niet correct natuurlijk, In Australië/Nieuw Zeeland kom ik ook wel een eind met Engels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s