Soldados de Salamina

Vertaler Adri Boon heeft ervoor gekozen om de titel van het boek van Javier Cercas te vertalen als Soldaten van Salamis. Salamina is de hoofdstad van het eiland Salamis. Het maakt voor het verhaal niet zoveel uit, maar het waarom intrigeert me wel.

Het verhaal bestaat uit drie delen. In het eerste gaat de journalist Javier Cercas op zoek naar de achtergronden van de miraculeuze overleving van Sánchez Mazas aan het einde van de Spaanse burgeroorlog. Hij overleeft het republikeinse massa-vuurpeloton en daarna laat de soldaat die hem ontdekt in het bos hem gaan.

In het tweede deel verhaalt Cercas het verhaal zelf, zoals het gebeurd zou kunnen zijn.

In het derde deel ontmoet Cercas Mirelles, een soldaat uit die tijd die in Cercas gedachten die republikeinse soldaat was die de nationalistische Mazas het leven liet. Of hij dat inderdaad was komt er niet uit, in dat opzicht heeft het verhaal een open einde.Wel verhaalt Mirelles van de gruwelen van die laatste weken van de burgeroorlog

Rafael Sánchez Mazas was schrijver én medeoprichter en ideoloog van de Falange onder Primo de Rivera. Hij zou van plan zijn geweest een boek uit te brengen met de titel Soldados de Salamina, maar dat werd later het niet gepubliceerde Los amigos del bosque, naar de mensen die hem gered hebben na de fusillade.
De zeeslag bij het eiland Salamis tussen de Grieken en de overmacht van Perzen noemt men wel eens de redding van de westerse samenleving. Sánchez Mazas zag de nationalistische troepen als de Griekse overwinnaars uit het jaar 480 vóór onze jaartelling

Ik kreeg Soldados de Salamina in 2001 in Brazilië van mijn Spaanse collega, ik was zeer onder de indruk van het boek. Het is nu voor de tweede keer uitgebracht door De Geus. Lezen!!!

Het boek is in 2003 verfilmd door David Trueba, een vriend van Cercas.

Soldaten van Salamis door Javier Cercas, oorspronkelijke titel Soldados de Salamina, vertaald uit het Spaans door Adri Boon, uitgegeven door De Geus, Amsterdam 2020 (tweede druk), Breda 2003 (eerste druk)

Mirelles in de film en het sleutelmoment in het verhaal

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s