De tunnel

Whow, wat een goed verhaal heeft Anna Woltz geschreven!

De tunnel speelt gedurende een paar weken in het Londen dat geteisterd wordt door bommenwerpers, september 1940. De veertienjarige Ella, verlamd aan een been door polio in het jaar hieraan voorafgaand, vertelt hoe het gezin met honderden anderen iedere nacht in het Liverpool Street Station slaapt. Ze ontmoet de zestienjarige Jay die alles kan regelen ritselen, ook plaatsen in de tunnel van de underground. Ook leert ze Quinn kennen, een vijftienjarig adellijk meisje dat haar ouderlijk huis ontvlucht is en wil helpen, in het ziekenhuis, op school, waar dan ook. Ella kijkt enorm op naar Quinn die alles lijkt te durven en te kunnen en ze heeft een oogje op Jay. Ella’s broertje Robbie completeert het viertal dat in de tunnel van de underground en overdag in Londen probeert om te gaan met de oorlog en zichzelf. De passage waarin Ella spreekt met de broer van Quinn is zonder iets te zeggen veelzeggend mooi geschreven.

De bombardementen zijn de achtergrond voor een doorleefde tiener die worstelt met loyaliteit, verliefdheid, schaamte, trouw en een hang naar de toekomst, een toekomst die lonkt ondanks haar handicap. Ook leert ze omgaan met verlies en ziet ze dat haar droom alles te beschrijven werkelijkheid wordt.

Een aanrader dus, voor jeugd van 12+, deze Anna Woltz!

De tunnel door Anna Woltz, uitgegeven door Querido, Amsterdam, mei 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s