Seven kinds of people you find in bookshops

In zijn derde boekje over het leven de boekhandelaar neemt Shaun Bythell zijn klanten op de korrel. Met onderkoelde Britse humor (zoon van een Ierse moeder en een Engelse vader, maar opgegroeid en wonend in Schotland) verdeeld hij zijn klanten in 9 types en bij de meeste weer onderverdeeld in subtypes die hij, in het verlengde van Linnaeus, met Latijnse namen aanduidt. Zo heb je het genius expert en de types daarin zijn specialist, vervelend, behulpzaam, antieke boekenverzamelaar, mechanisch (in de zin van oude auto’s of andere dingen opknappen). Bij deze genius komt alleen het laatste type er goed vanaf en eigenlijk is dat zo voor bijna alle type klanten. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld verzamelaar van sci-fi of graphic novel, verzamelaars van treinboeken en het bijna uitgestorven type van de normale mens.

Heel herkenbaar zijn verveelde echtelieden die moeten wachten op hun wederhelft, de mensen die boeken in eigen beheer hebben uitgebracht, mensen die om een praatje verlegen zijn en ouders die hun kleine kinderen in de winkel parkeren.

Hilarisch bij tijden, tenenkrommend op andere momenten en vooral heel veel herkenning.

Het boek stond al in de catalogus voor het af was, daarom geen zeven maar acht plus een bonus type mensen. Ach ja, boekverkoper hè.

Seven kinds of people you find in bookshops door Shaun Bythel, uitgegeven door Profile Books te Londen, november 2020

4 thoughts on “Seven kinds of people you find in bookshops

  1. Ik blijf toch hopen dat ik tot het bijna uitgestorven type van de normale mens hoor… Maar dat moet natuurlijk getoetst worden door de boekhandelaar zelve.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s