De boekhandel van Algiers

In 1935 opent de eenentwintigjarige Edmund Charlot een boekhandel annex bibliotheek en uitgeverij in Algiers. In het boek worden de lotgevallen van deels Edmund en de boekhandel verhaald. In 2017, als de boekhandel allang geen boekhandel meer is, maar onderdeel van de nationale bibliotheek, waar amper publiek komt wordt de boekhandel aan een particulier verkocht die er beignets wil gaan verkopen. De eenentwintigjarige Ryad wordt uit Parijs gestuurd, onder het mom van een buitenlandse stage voor zijn opleiding, om de boekhandel te ontruimen.

In het boek zien we hoe Ryad de klus uitvoert en en-passant door Abdallah, de laatste beheerder van de zaak, de verhalen uit de geschiedenis van de boekhandel hoort. Afwisselend lees je over de gebeurtenissen in de oorlog en onafhankelijkheidstrijd en lees je dagboekfragmenten van Edmund. Het bloedbad van 1961 in Parijs komt uitgebreid aan bod.
Het is een roman gebaseerd op het leven van Edmund Charlot en zijn boekhandel en uitgeverij. Veel bekende schrijvers, waaronder Albert Camus, wisten de weg te vinden naar Le vraies richesses, zoals Edmund de boekhandel had genoemd.

Een absolute aanrader.

De boekhandel van Algiers, door Kaouther Adimi, oorspronkelijk titel Nos richesses, vertaald door Manik Sarkar en uitgegeven door Ambo Anthos, Amsterdam augustus 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s