Liv Maria

In een roman lijkt het gezocht, de vele onverwachte wendingen door het vertrek naar een ander land, een andere plaats, waardoor je toch weer een ander bent in een ander biotoop. Het ‘echte’ leven is vaak nog verder gezocht. Ik woon inmiddels in mijn 42ste huis, dat in acht landen heeft gestaan. Zover gaat Liv Maria niet, tenminste niet tot haar 40ste, waar de roman stopt. Ze gaat weer weg, ditmaal uit eigen keus, eerder waren er gedwongen en gevraagde vertrekken. Verder leest Liv Maria enorm veel, wat haar sowieso sympathiek maakt en runt ze jarenlang een tweedehandsboekhandel in een dorp in Ierland en snap ik heel erg hoe ze zich daar helemaal thuis voelt.

Bovenal is ze op zoek naar zichzelf, iets wat af en toe maar ten dele lukt. Tot haar 17de woont ze op een klein eilandje voor de Franse kust, met haar Noorse vader, haar Franse moeder en haar vier broers. Een heel lieve vader, een stille moeder die een geheim lijkt te verbergen, ze spreekt niet veel. Op haar 17de wordt ze, na een voorval, van de ene op de andere dag door haar moeder naar Berlijn gestuurd om bij de zus van haar vader te gaan wonen. Na het verongelukken van haar ouders een jaar later probeert ze hun winkel en restaurant voort te zetten, maar ze kan niet meer terug naar dat onbezorgde leven. De liefde van haar leven in Berlijn beantwoordt haar brieven niet. Daarna volgt het een op het ander, landen, minnaars, beroepen, projecten. Ze wordt rijk in Chile, vind in Guatemala haar liefde voor de rest van haar leven en begint een gezin in zijn geboorteland Ierland. Uiteindelijk gaat ze dus toch weer weg. Open einde.

Fijn boek en zoals gezegd, ‘echte’ levens hebben wel eens meer plotwendingen dan dat van Liv Maria.

Liv Maria door Julia Kerninon, vertaald uit het Frans door Ghislaine van Drunen, uitgegeven door Nieuw Amsterdam te Amsterdam, maart 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s