Jij krijgt van mij een wit paard cadeau

Het verhaal van de ondergang van een familie en meer specifiek Luís, de vader, wordt verteld door Ana vanaf haar zevende tot en met haar zeventiende en speelt in de jaren 1965-1975 in Mérida en Sevilla.
Uit een nest van grootgrondbezitters raakt Luís alles kwijt en het kost hem heel veel moeite dat te accepteren. Ana ziet zijn worsteling met zichzelf, zijn afwijkende gedrag, zijn drankmisbruik en de ruzies met haar moeder zonder dat ze daar iets aan kan doen, vaak niet begrijpt wat er nu echt speelt.
De familiegeheimen worden, deels, in de loop der jaren opgehelderd, de dood van de vader van Luís, hoe al het vermogen en de landerijen bij zijn grootvader worden ondergebracht, de illusie dat hij dat ooit zal erven terwijl de rest van de familie weet dat dat niet zo.
Ana leeft vaak in een parallelle droomwereld, maakt vriendinnen en verliest ze. Ze raakt bevriend met Carlotta, telg uit een adellijke familie die arm is geworden, maar niet alles is kwijtgeraakt. Ze ontmoet een familie die mogelijk nog vreemder in elkaar zit dan de hare.
Na een zelfmoordpoging is haar vader zichzelf niet meer. In de laatste zomer verblijft ze in het vervallen zomerhuis van de familie van Carlotta en werkt ze op de camping van de familie. Ze wordt verliefd op de neef van Carlotta en ontdekt dat hij een communist is, een doodzonde in het Spanje van Franco.

Franco en zijn dictatuur worden zelden met naam genoemd of vernoemd, maar zijn voortdurend aanwezig op de achtergrond en in de manier waarop de mensen leven. Zoals in de enorme rol van de katholieke kerk bijvoorbeeld. 

Mooi boek, een aanrader. Herman Koch heeft er een concurrent bij.

Jij krijgt van mij een wit paard cadeau door Amalia de Tena-Guillén, oorspronkelijke titel in het Spaans niet bekend, vertaald door Els Pelgrom en uitgegeven door Ambo Anthos te Amsterdam in mei 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s