Scheiden

Scheiden is een vanuit verschillende perspectieven en in meerdere stijlen geschreven verhaal over de eenzaamheid van een vrouw die het leven aan zich voorbij ziet trekken en niet begrijpt wat haar rol is in dat leven. Niet voor haarzelf en niet in relatie tot anderen. Het mooist is het eerste deel waarin ze dood is en beziet wat er allemaal gebeurt, een koortsdromerig relaas waarin de hoofdrolspelers in haar leven de revue passeren.

Het verhaal is grotendeels autobiografisch. De tienjarige Sophie Blind verlaat haar geboortestad Boedapest met haar vader die psychoanalyticus is net zoals Susan Taubes dat op elfjarige leeftijd met haar vader deed. Het aanstormend gevaar van Hitlers vernietigingsmachine vóór zijnde vertrekken ze naar Amerika. Sophie laat haar moeder en haar familie achter. Zodra ze kan verlaat ze ook haar vader door op achttienjarige leeftijd te trouwen met Ezra Blind. Ze leiden een reizend leven, zien elkaar weinig, Ezra heeft veel affaires en relaties en ze krijgen drie kinderen. Uiteindelijk strijkt Sophie met de kinderen neer in Parijs.

In de verschillende delen van het verhaal weeft Taubes een tapijt van het gezins- en familieleven zoals dat in haar jeugd was in Boedapest en haar verhouding tot haar overspelige moeder, haar altijd werkende vader, haar grootouders, ooms en tantes en de cesuur die het vertrek naar Amerika was. In dat tapijt krijgt ook de latere relatie met Ezra, die soms op haar vader lijkt, een plaats. Net als haar kinderen en haar minnaars na de scheiding van Ezra. Sophie schrijft een boek waarover zowel Ezra als haar vader zich zijdelings en laatdunkend over uitlaten.

Kort na het verschijnen van Scheiden verdrinkt Susan zich, haar lichaam wordt geïdentificeerd door haar vriendin Susan Sontag.

Een geweldig mooi en gelaagd boek dat terecht is heruitgeven na de oorspronkelijk verschijning in 1969. 

Scheiden door Susan Taubes, oorspronkelijke titel Divorcing, vertaald door Nele Ysebaert ism Janneke van der Meulen, uitgegeven door Uitgeverij Oevers, Zaandam 30 juni 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s