Gehannes

Eerder las ik van Lieke Noorman Portugal! Portugal! Portugal!  Daarin zat zoveel gemeenschappelijks dat het kwam tot een leuk publiek gesprek in onze boekhandel met haar. Nu is er haar boek Gehannes waar ze over kwam vertellen, alweer bijna drie maanden geleden. Ik ben nu pas aan lezen toegekomen en het verrassende is dat er weer veel gemeenschappelijks is. Gehannes heeft twee verhaallijnen, die over opa Foppe, die een charmante oplichter lijkt en fout was in de oorlog en Lieke’s eigen belegging van 7400 € in 2003in een teakplantage in Brazilië waar sprake is van charmante oplichters en ze al haar geld kwijt is.

Het verhaal over Foppe voert haar langs haar moeder en diens halfzussen, langs haar oma en het NIOD.  Het levert veel ontboezemingen op en veel waar niet over gesproken mag en kan worden. Langzaam maar zeker komt Foppe uit de verf en en passant krijg je een prachtig beeld van de liefdevolle en stroeve relatie tussen Lieke en haar moeder. Een relatie die nog stroever werd nadat Liekes zus Margot uit het leven stapte.

Het verhaal over de teakplantages voert langs verenigingen van gedupeerden naar vergaderingen van obligatiehouders naar de directeur van het teakbedrijf. Lieke doet mee aan een rechtszaak tegen de teakclub en ontdekt ook dat haar vader, twintig jaar eerder overleden, een aandelenportefeuille had nagelaten waar al die jaren niet naar gekeken is. Lieke en haar moeder zijn niet van het geld, maar nu moet ze er wel wat mee, zeker als ze na het overlijden van haar moeder het ouderlijk huis verkoopt. Ze bezoekt een beetje verweesd zelfs een beleggersbeurs.

Het boek is met de nodige humor en zelfspot geschreven in meestal korte hoofdstukken ingeleid door een paar woorden waar het hoofdstuk over gaat. Het deed me denken aan Daan Zonderland (als die het al was) die in mijn herinnering ook steeds een hoofdstuk begon met Waarin … Dat doet Lieke ook.

Wat er dan gemeenschappelijk in is? Het gehannes op verschillende niveaus is zeer herkenbaar, relaties binnen de familie die ingewikkeld zijn, een stomme belegging (bij mij World Online van destijds Nina Brink, nu Nina Storm) dat soort zaken. 

Ik vind het boek een aanrader en ga Lieke weer uitnodigen voor een gesprek in de winkel na de zomervakantie.

Gehannes door Lieke Noorman, Nijgh en Van Ditmar, Amsterdam 17 mei 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s