Schemerleven

Ik had nog nooit een boek van Jaap Robben gelezen, behalve het geweldige kinderboek Josephine, een naam als een piano. Zijn nieuwste maakt nieuwsgierig naar eerder werk! Het vertelt het verhaal van Elfrieda uit Nijmegen in de tegenwoordige tijd na het overlijden van haar man Louis afwisselend met de verleden tijd van haar relatie als jong meisje met de oudere getrouwde Otto. Alles vanuit het gezichtspunt van Elfrieda/Friede/Fietje. Die relatie was intens en zeker voor Frieda gelukmakend. Maar ze raakt zwanger, de relatie verslechterd, ze wordt door haar vader het huis uitgezet, verliest haar baan en komt op straat te staan. Na de bevalling krijgt ze de baby niet te zien. Geplaatst in de tijd lijkt het niet onwaarschijnlijk dat het door de nonnen in adoptie is gegeven ook al krijgt Frieda te horen dat het doodgeboren is.

Frieda heeft daarna een heel leven met Louis en krijgt een zoon, Tobias. Als ze na de dood van Louis in een huis geplaatst wordt gaat ze op zoek naar Otto. Die was geëmigreerd naar de Verenigde Staten maar later weer teruggekeerd naar Nijmegen, dat ontdekt Tobias op internet. 

Fietje en Otto ontmoeten elkaar weer, in een heel andere setting en met een heel andere ontknoping dan ik had verwacht. Knap gedaan. Zeer de moeite waard!

Schemerleven, Jaap Robben, uitgegeven door De Geus in Amsterdam op 6 september 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s