Niet zomaar een rivier

Weer een geweldig verhaal van Selva Almada. Een van de hoofdpersonen is de rivier die geen rivier is, de Rio Paraná, die ontspringt in het verre São Paulo (staat) als de rivieren Paranaiba en Rio Grande samenvloeien in Santa Fe do Sul en uiteindelijk bijna 5000 km verder samen met de Rio Uruguay de Rio de la Plata vormt waar de hoofdsteden van Argentinië en Uruguay aan liggen.

Het is een verhaal dat zich meanderend uitbreidt vanaf drie vrienden tot de inwoners van twee dorpen, dat op het eiland, waar de drie vrienden gaan vissen en zwemmen en zuipen, en dat op het vaste land. Het is een verhaal over gewelddadige mannen, kameraadschap, ontrouw, geen verantwoordelijkheid willen nemen ten opzichte van vrouwen. Een van de drie mannen is een jonge man en zoon het verdronken lid van het eerdere driemanschap. Het is een verhaal over het Argentijnse platteland, over een andere wereld.

De inwoners van het dorp op het eiland staan dicht bij de natuur en wantrouwend ten opzichte van buitenstaanders. Dat botst natuurlijk.

Fragmentarisch verteld met sprongen in de tijd is het verhaal een literair juweeltje.

Niet zomaar een rivier door Selva Almada, oorspronkelijke titel No es un río, vertaald door Marijke Arijs, uitgegeven door Uitgeverij Vleugels te Bleiswijk in 2022

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s