Deception Island

Wat een geweldig boek is Deception Island, zowel qua verhaal als het aan de kaak stellen van de onderdrukking van de inheemse Mapucho en van de slavernij op Chinese schepen die illegaal pijlstaartinktvissen vangen buiten de territoriale wateren van de Zuid-Amerikaanse Stille Oceaan en in de Argentijnse Atlantische Oceaan. Na de boekbespreking nog wat feiten over die visserij.

Marcela’s leven is spaak gelopen in Santiago de Chile en ze gaat op bezoek bij haar vader Miguel. Die woont duizenden kilometers zuidelijker in het desolate Punta Arenas, in Patagonië, waar het altijd hard en koud waait. Het is vlak voor kerst en ze hebben elkaar al heel lang niet meer gezien, sinds de scheiding van Marcela’s ouders. Het contact verloopt stroef. Miguel blijkt een chineesje zoals Miguel hem noemt in huis te hebben. Het is de Zuid-Koreaanse Lee, drenkeling afkomstig van een van de honderden Chinese industriële pijlinktvis vissersboten. Een deel van het boek gaat over het leven aan boord van dat schip, de Melilla. De ruim dertigkoppige mannen bestaat uit Koreaanse officieren en verder Filipijnse en Chinese bemanning. Zowel de kapitein van het schip als Marcela komen erachter dat Lee iemand anders is die zijn beste vriend Lee vermoord heeft en zijn identiteit heeft aangenomen. Onduidelijk blijft hoe Lee en twee andere bemanningsleden te water zijn geraakt. Naar de wal willen zwemmen, gevallen, overboord gegooid? Zijn mede drenkelingen overleven het koude water niet. Miguel houdt Lee verstopt omdat hij anders opgepakt wordt en weer naar de Miranda wordt gebracht.

Voor de feestdagen gaan de drie naar de moeder van Miguel. Op hetzelfde terrein wonen ook nog broers en een zus van Miguel. Echt gezellig wil het niet worden. Dat ook in Chile de inheemse bevolking wordt onderdrukt blijkt uit fragmenten waarin Marcela met een Mapuche vrouw wordt opgepakt en om niet in de cel beland.

Miguel, Marcela en Lee gaan uit elkaar, ook al niet op een gezellige manier. Ieder moet zijn leven weer oppakken.

Mooi, zeer gelaagd boek, een goed debuut van Paulina nadat ze bekend was geworden door haar verhalen. De zichzelf melomaan noemende Paulina maakte een playlist die de moeite waard is om te beluisteren bij de lectuur.

Deception Island, door Paulina Flores, oorspronkelijke titel Isla Decepción, vertaald door Peter Valkenet en uitgegeven door Meridiaan te Amsterdam op 21 februari 2023

Flota china: la armada de pesca ilegal puso proa hacia ArgentinaRuim tweehonderd industriële schepen, jiggers of chimaos, het merendeel onder Chinese vlag, vissen net buiten de territoriale wateren van Zuid-Amerika in de Stille Oceaan en voor de Argentijnse kust in de Atlantische oceaan op pijl(staart)inktvissen. Ze verplaatsen zich met de scholen mee zuidwaarts in de loop van het jaar (zie kaartje) América del Sur: respuesta a la pesca ilegal del calamar gigante

Het vissen gebeurt in de nacht met lichten die de inktvissen lokken. China empieza a limitar el número de barcos pesqueros de calamarAan lijnen met haken worden ze naar het dek gewerkt. Daarna worden ze in drieën gesneden en ingevroren. Regelmatig komen er vriesschepen langs om de lading op te halen. Schepen kunnen zo jaren ononderbroken vissen.  De werkers leven en werken in omstandigheden die niet anders omschreven kunnen worden dan slavernij. Vluchtpogingen komen regelmatig voor. De biodiversiteit wordt ernstig bedreigd.

REP-GEN PESCA CHINA

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s