De bruiloft

In een mozaïekvertelling verhaalt De bruiloft over de voorbereidingen voor de bruiloft van Shelby Coles met de jazzpianist Meade in het parkachtige ovaal in Oaks Bluff op Martha’s Vineyard. Oaks Bluff is sinds de beginjaren van de vorige eeuw de vakantiebestemming van de zwarte elite van New England en de familie Coles die met het meeste aanzien in het ovaal.  

In evenzovele stukjes worden de ouders en voorouders van Shelby over het voetlicht gebracht, vanaf het einde van de burgeroorlog en het afschaffen van de slavernij, de uittocht naar de noordelijke staten, The Harlem Renaisance naar het Boston van 1953.

Meade is wit en dat roept weerstand op in de familie. Dat is maar één aspect van de belangrijke rol van kleur. Want ook al is iedereen zwart, hoe zwart bepaalt mede je positie in die gemeenschap en in de familie. Shelby’s zus is getrouwd met een zwarte man en haar dochter wordt om die reden genegeerd door overgrootmoeder Gram.

Intrigerend inkijkje in een voor mij onbekend stukje Amerikaanse geschiedenis.

De bruiloft door Dorothy West, oorspronkelijke titel The wedding, vertaald door Anna Helmers-Dieleman, uitgegeven door Cossee, Amsterdam, 21 maart 2023 in het kader van Schwob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s