Avondmensen

In deze debuutroman over een disfunctioneel gezin draait alles om het middelste kind, Boris. Boris is anders, hoe anders wordt niet benoemd maar wel beschreven. Het verhaal heeft twee vertellers, de vader, Simon, en de oudste dochter Alice. 

Na een zelfmoordpoging gaat het daarna jaren redelijk met Boris, hij gaat zelfs zelfstandig wonen. Als hij ontdekt dat de vochtigheidsgraad te hoog is in zijn huis ziet hij overal schimmels en paddenstoelen. Hij krijgt denkbeeldige luchtweg problemen en is ervan overtuigd dat hij kanker heeft. Hij gaat terug naar huis en trekt in z’n oude kamer. 

Z’n jongste zus, Noor, woont ook nog thuis en wil dat er professionele hulp komt voor Boris. Dat willen Boris en zijn op zolder wonende moeder Heleen niet. Heleen ontfermt zich over hem, zoekt mensen in het alternatieve circuit die Boris kunnen helpen. Vader Simon loopt nog bij de therapeut waar ze als gezin ook geweest zijn en verhaalt daar van de gebeurtenissen en dat het allemaal aan hem ligt. Alice vertelt alles aan haar scriptiebegeleider, waar ze een relatie mee heeft, ook zij denkt dat het aan haar ligt. 

Samen vertellen Simon en Alice in eigen hoofdstukken in de eerste persoon wat ze ervan vinden, wat ze doen, waar ze staan en wat ze gedaan zouden moeten hebben. Simon hoopt nog op herstel van zijn huwelijk en Alice weet eigenlijk niet wat ze wil.

Onverwachte wendingen en humor maken dit tot een mooi verhaal dat heel mooi laat zien hoe mensen kunnen worstelen met zichzelf en anderen. Zeer de moeite waard.

Avondmensen door Caroline van Keeken, uitgegeven door Alfabet te Amsterdam op 31 maart 2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s